Nem találtam hiteles statisztikát, de egy oldal szerint a magyarok 91 százalékának van saját ingatlana, amivel talán világelsők vagyunk. Az albérlet vagy saját lakás vitáról sokat lehet olvasni, itt például a közgazdasági hatásait. Ez viszont egy pénzügyi blog, ezért a pénzügyi hatásait nézzük meg egy hitelből vásárolt ingatlannak.

Az ingatlan vásárlás talán a legnagyobb anyagi jellegű döntése egy családnak, mellette valószínűleg az egyetlen befektetése is. Ezért is nagyon fontos, hogy kössünk megfelelő lakásbiztosítást, mert pillanatok alatt el tud szállni a család összes vagyona. Mint befektetés, most sokat lehet hallani az előnyeiről, mert az árak és a jegybanki alapkamat is alacsonyan vannak. Nézzük meg egy kicsit leegyszerűsítve, tényleg megéri-e egy ingatlan vásárlása hitelből.

Jelenleg forint hitel esetén egy törvény miatt egy ingatlan maximum 75 százalékig terhelhető, vagyis 25 százalék önerőre szükség van, a gyakorlatban a bankok még kevésbé engedik leterhelni az ingatlant. Kiskapu itt is van, ha vonunk be pótfedezetet, akkor nincs szükségünk önerőre, igaz, ezt nem sokan tehetik meg.

A példámhoz 50 nm-es zuglói ingatlanokat vizsgáltam. Egy társasházi, nem panel, jó állapotú lakást kb. 13 millióért tudunk vásárolni, míg kb. 65.000 Ft-ért kivenni. A példához ezt a két számot veszem. Tegyük fel, vásárlás esetén van 25 százalék önerőnk, így 9.750.000 Ft hitelre lesz szükségünk, ezt felvesszük 15 évre. A bankracio.hu szerint ebben az esetben a Raiffeisen bank ajánlata a legkedvezőbb, havi 83.652 Ft a törlesztőnk, a kamat 6,26 százalék. Összesen 15.057.338 Ft-ot kell visszafizetnünk.

Tegyük fel, hogy hitel helyett lakást bérlünk, és az albérleti díj és a törlesztőrészlet közötti 18.652 Ft-ot és az önerőt (3.250.000 Ft) befektetjük ugyanúgy 15 évig. Természetesen az albérleti díj nem lesz fix 15 éven át, annyira nem, hogy évi 3 százalékos emelkedést feltételezve az időszak végén már 101.267 Ft-ot kell fizetni. A 9. év után előzi meg az albérleti díj a törlesztőrészletet, hogy „igazságos” legyen a verseny, a 9. évtől a 83.652 Ft feletti összeget a megtakarításból fedezzük.

A befektetésünknél 3 százalékos évi reálhozamot és szintén 3 százalékos inflációt feltételezve, 15 év múlva az önerőből durván 7.788.814 Ft lesz. A 9. év végére, a havi megtakarításunkból kb. 1.431.971 Ft gyűlik össze, viszont az albérleti díj emelkedése miatt a 15. év végére 946.405 Ft-ra apad (itt is éves 3 százalékos reálhozammal, és 3 százalékos inflációval számoltam). Így van kb. 8.735.000 Ft megtakarításunk.

Mit látunk? Jelen gazdasági körülmények között a várakozások szerint megérheti hitelből ingatlant vásárolni. De mielőtt rohannánk a bankhoz a kölcsönért, gondoljunk át pár dolgot:

  •          Két évvel ezelőtt pont az ellenkezőjét tanácsoltam volna, mert akkor egy forinthitel kamata majdnem a duplája volt a jelenleginek, piaci kamatozással majdnem 140.000 Ft lett volna a havi törlesztőrészlet (12% kamat), ez esetben a megtakarítás+albérlet verzió magasan nyert volna. Viszont kamatkockázat forint hitelek esetén is van! 15 év hosszú, nem tudja senki sem megmondani, hogy a jegybanki alapkamat meddig marad ilyen alacsony. Ha emelkedik, akkor a törlesztő is emelkedik! Láthatjuk, hogy 5-6 százalékpontos emelkedés mekkora törlesztőrészlet emelkedéssel jár. Egy forint hitel sem biztonságos, sokan ebben a tévhitben élnek.
  •          15 év alatt ki tudja garantálni, hogy nem lesz beteg, vagy tartósan munkanélküli? Ez esetben, ha nem tudjuk fizetni a törlesztőt, súlyos következményekkel járhat. Az albérletből pedig könnyebben ki tudunk költözni egy rokonhoz vagy baráthoz egy rövidebb időre.
  •          Újra a hosszú futamidő: biztos, hogy ennyi ideig ugyanabban az ingatlanba akarunk élni? Gyerek születhet, akkor kicsi lesz a lakás, ha elköltözik, akkor pedig nagy. Munkát vállalni is nehezebben tudunk egy másik városban.
  •          A saját lakásra jóval többet kell költeni.

Ha hitelt szeretnénk felvenni, jól gondoljuk át, hogy mit is tudunk bevállalni. Gondoljuk át a legrosszabb szituációt. Ne akkora törlesztőt vállaljunk be, amit ma fizetni tudunk, készüljünk fel a kamatkockázatra, ne járjunk úgy, mint a devizahitelesek. Minden eset más, kérjük ki akár több hozzáértő szakember segítségét. Ha befektető szemmel nézzük, akkor ez egy kockázatos befektetés.

Amit tanácsolni tudok: akkor vágjanak bele a lakásvásárlásba hitelből, ha van elég önerejük, ez minél több, annál jobb, minimum 40-50 százalék az ideális. 15 évnél hosszabb futamidővel ne számoljanak, hosszabb hitelt ne vegyenek fel. A kockázat miatt pedig hagyjanak mozgásteret egy akár 30 százalékos törlesztőrészlet emelkedésnek.

A fenti számolás nem teljesen pontos, illetve ideális és változatlan piaci körülményekkel számol!

Szerző: g.ecco  2014.03.09. 23:43 7 komment

Címkék: hitel lakás megtakarítás

A bejegyzés trackback címe:

https://kalkulus.blog.hu/api/trackback/id/tr115852038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2014.03.10. 15:52:53

Bérelni olcsóbb és jobb is. Az önerő zsebben marad betegség, munkanélküliség esetére. 15 év alatt elválnak az emberek ( 66százalék), a gyerekek elköltöznek, a lakás leértékelődik, mert többen halnak meg, mint ahányan születnek.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.10. 16:41:43

Amikor indult a devizahitelezés akkor is jobbnak tűnt lakást venni, aztán beütött a crach. Valójában nem lehet megmondani előre hogy melyik lesz a végén a nyerő.
Csak olyan szempontokat érdemes figyelembe venni ami fix. pl. hogy könnyebb költözni, cserélni, stb.
A kamatkörnyezet változik, kár azzal számolgatni.

g.ecco 2014.03.10. 16:53:26

@Boka1: @Rejtett kamera Webáruház: Ezeket én is leírtam. Egyébként én sem vagyok hitelpárti, viszont a számok szerint most megéri. De azt is leírtam, ha befektetésként nézzük, akkor egy kockázatos befektetés. De rövidebb távon, több önerővel kimondottan jó lehetőség lehet egy hitel.

Az igazi Trebics 2014.03.10. 17:33:31

Csak érdeklődöm, aki bérli a lakást, az mit fog csinálni 15 év múlva (kb. 40 évesen?), csak nem vesz egy 20-30 milliós lakást hitelre? 15 év múlva mennyivel lesz jobb? Vagy élete végéig bérelni fog? Akkor számoljunk már tovább úgy 40 évet úgy, hogy a lakást vásárlónak a bérleti díj megtakarításként jelentkezik, plusz van egy 15 millás ingatlana.

smartdrive 2014.03.10. 17:43:26

"A befektetésünknél 3 százalékos évi reálhozamot feltételezve..."

lol lol lol lol

miért nem rögtön 6-ot

smartdrive 2014.03.10. 17:44:57

nyilván azért adnak ki lakásokat bérbe, mert az akkora üzlet a bérlőnek. aha

istenem

darjeeliing 2014.03.10. 21:33:45

Albérlet díjának számolásánál nem árt megfeledkezni a viszonylag gyakori (2-3 évente történő) költözésekről és ennek anyagi- és időráfordításáról.
+1 fiatalon még költözöl, ahova akarsz, nade 60-70+, urambocsá 80++ ?!?!
süti beállítások módosítása